TOKAT İL MÜFTÜSÜ AHMET ERDEM’DEN MİRAC KANDİLİ MESAJI

Mirac,kendisine ümmet olmakla büyük bir onur duyduğumuz kainatın gözbebeği  Resûl-i Ekrem’in(S.A.V.) hayatında çok önemli bir yere sahiptir.

İçerisinde bir çok ilahi lütuf,feyiz,rahmet ve güzellikleri barındıran bir Mirac Kandiline daha ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Varlık aleminde hiçbir beşere nasip olmayan lütuf ve ihsanlar bu gecede Peygamber Efendimize(S.A.V.) sunulmuştur.

Mirac;bir arayış,hakikate uzanan bir yolculuk,kendini yeniden keşfediş,büyük emeklerden sonra bir hakediş ve insanoğlunun sınırlarının nereden başlayıp nerede bittiğini idrak ediştir.

Mirac;Allah’a adanan bir hayattan sonra o hayatı bahşeden ,o hayatın sahibi tarafından ödüllendirilmenin adıdır.

Mirac;başlangıcı olan bir yolculuğu zirveye taşımak ve geri döndüğünde çıkmış olduğu zirveyi kaybetmemektir.

Mirac;üzerine yemin edilecek derecede bir ömür sürüp,o ömrü lutfeden Yüce Yaratıcı tarafından huzuruna kabul edilip,huzurdan eli boş dönderilmeyişin bir ifadesidir.

Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Mirac yolculuğu öncesi ve sonrası ile üzerinde çok düşünülmesi gereken mesajlarla dolu bir hadisedir.Peygamber Efendimizin(S.A.V.)  Mirac gecesinde yaşadıklarını gerçek anlamda idrak edebilmemiz için O’nun Mirac’tan önce neler yaşadıklarını geniş bir şekilde analiz etmek gerekir. Resûl-i Ekrem’in(S.A.V.) yaşadığı Mekke’de zulüm adeta arşa dayanmış,insanlık büyük bir tükenişi yaşamış ve kaotik ortam hayatı tamamen kuşatmıştı. Peygamber Efendimiz (S.A.V.)  ve O’na inanan  müslümanlar, her türlü zulme maruz kalıp kendi yaşadıkları şehirde ablukaya alınarak acımasız bir şekilde boykot hareketiyle dünyadan tecrit edilmekle başbaşa bırakılmışlardı.Hz Muhammed(S.A.V.) böyle bir ortamda iki değerli varlığı olan  amcası Ebu Talib ve eşi Hz Hatice’yi peşpeşe kaybederek hüzün yılını yaşamıştı..Büyük umutlarla Taif’e gitmiş ama oradan da taşlanarak acılar içerisinde dönmüştü.

İşte böyle bir ortamda Yüce Allah, Rasulünü huzuruna kabul ederek O’na Miracı yaşatarak Mekke Müşriklerine ve bütün dünyaya açıkça şöyle mesaj veriyordu.’’ Ey Peygamberin karşında yer alan ve O’nun kıymetini  anlamayan insanlar! Siz o’nun kıymetini, bilmeseniz bile ben O’nun ne denli kıymetli olduğunu biliyorum.Siz O’nu teselli etmeseniz  bile ben O’nu teselli ediyorum.’’

Rabbi katında büyük bir teselli bulan Resûl-i Ekrem(S.A.V.) ümmetine eli boş gelmeyip kendi yaşadığı Miracı günde beş defa ümmetinin de yaşaması için namaz gibi hayat veren bir ibadeti hediye getirdi.

Savaş ve zulmün acı bir şekilde devam ettiği İslâm coğrafyasında  huzur ve barışın yeniden etkin bir şekilde tesis edilmesi ve İslam aleminin tekrar Mirac değerleri ışığında bir dirilişi yaşaması için ellerin semaya kalkacağı  bu Mübarek Mirac Kandilinin kendilerine hizmet etmekten büyük onur duyduğum Tokat halkımıza,ülkemiz insanına ve bütün müslüman kardeşlerime barış ,esenlik ve mutluluk getirmesini  Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

Ahmet ERDEM

Tokat İl Müftüsü