11.11.2016

Tokat İl Müftülüğü Öğrenci Evi Projesi

2014 yılındaki “Cami ve Gençlik” konusunun işlendiği Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda Tokat Müftülüğü olarak personel toplantısında gençlere yönelik ne gibi faaliyetler yapabileceğimizi görüştük ve iki önemli faaliyet öne çıktı. Birincisi, halen devam etmekte olan gençlerle Ali Paşa Camiinde Cumartesi sabah namaz buluşmaları. İkincisi ise Tokat'a Üniversite eğitimi için gelen öğrencilere yönelik "Öğrenci Evleri Projesi".

Cemaati çok olan cami görevlileri ile gurup toplantıları yaparak gönüllülük esasına dayalı olarak cami görevlilerince kendi camileri adına ev kiralayıp "Cami öğrenci evi “adı altında diğer ismiyle "Müftülük Öğrenci Evleri’nin” açılması ve ilk etapta ilgili cami cemaatinin desteği ile evlerin kiralanıp eşyalarının alınması ve ev kiralarının karşılanması kararlaştırıldı.

Böylece, Diyanet İşleri Başkanlığımızın bilgileri dâhilinde Valimiz Sayın Cevdet CAN’ın maddi ve manevi destekleri ile Tokat Müftülüğü olarak 2014 yılında Tokat'ta "Müftülük Öğrenci Evleri" projesi hayata geçirilmiş oldu.

Tokat'a üniversite eğitimi için gelen öğrencilerden barınma imkânı bulamayan özellikle fakir öğrencilere barınma imkânı sağlamak, bu sayede Müftülüğümüz, din gönüllüleri, cami ve cami cemaati ile üniversite öğrencileri arasında manevi bir gönül bağının oluşmasına vesile olmak amacıyla Müftülüğümüzün denetim ve kontrolünde TDV Tokat Şubesi ve görevlilerimizin öncülüğünde Tokat'ın misafirperver ve hayırsever cemaatinin desteği ile öğrenci evleri açılmaya başlanmıştır.

Böylece,  2014-2015 eğitim-öğretim yılında 12 öğrenci evinde 58, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 25 öğrenci evinde 125 üniversite öğrencisi barınma imkânı bulmuştur.

-2016 -2017 eğitim-öğretim yılında ise 18 erkek öğrenci evinde 91, 9 kız öğrenci evinde 52, toplam 27 öğrenci evinde 143 üniversite öğrencisine barınma imkânı sağlanmaktadır.

-Öğrencilerimizden 71'i İlahiyat Fakültesi ve Din kültürü öğretmenliği, diğer 72 öğrenci ise değişik fakültelerde farklı bölümlerde okumaktadır.

Bu yıl özellikle Sayın Valimizin destekleri ile evlerin bir kısmı eşyaları ile birlikte yenilenmiştir. Sayın Valimizin, projemizin hayata geçirilmesinde payı olan görevlilerimizi geçen yıl başarı belgesi ile taltif etmeleri, zaman zaman evlerimizi ziyaretleri ve eşlerinin de kız evlerimizi ziyaretleri, evlerimizle ilgilenen görevlilerimiz ve evlerde kalan öğrencilerimiz için fevkalade bir moral desteği olmuştur.

Projemizin işleyiş şekli şöyledir;

-Öğrenci seçiminde öncelikli olarak ilimize yeni gelmiş, devlet ve sivil toplum kuruluşlarına ait olan yurtlara yerleşememiş, maddi imkânları kısıtlı ve dezavantajlı durumda olan öğrenciler ön görüşmeler neticesinde tespit edilerek evlerimize yerleştirilmektedir.

-Evlerimizde kalan öğrencilerden herhangi bir ücret alınmamaktadır.

-Hâlihazırda Müftülüğümüzün 27 öğrenci evinden 21 evin kirası, camisi adına ev kiralayan cami görevlileri öncülüğünde cami cemaati tarafından karşılanmaktadır. Sayın Valimiz, Tokat Seyahat, Musiad, Tokat Organize Sanayi ve Erkan Balıkçılık ve Seracı kardeşler tarafından da birer evin kirası karşılanmaktadır. Bir cami lojmanı ve bu maksatla bağışlanan bir ev de kirasız olarak öğrenci evi olarak kullanılmaktadır.

-12 evin kira bedeli TDV'na yatırılmakta ve vakıf tarafından da ev sahiplerinin banka hesabına havale edilmektedir. Diğer evlerin kirası ise, ev kiralayan cami görevlilerinin oluşturduğu bir komite tarafından ev sahiplerine tutanakla ödenmektedir.

Böylece, öğrenci evlerimiz TDV'na ve Müftülüğümüze ekstra bir masraf getirmemektedir.

-Öğrenci evlerimizin, Müftülüğümüzün denetim ve gözetimde cami görevlilerimiz, Kur'an Kursu hocalarımız ve hayırsever cami cemaati tarafından sahiplenilmesi, projemizin uzun vadeli olmasını sağlayacaktır. Bu da projemizin devamlılığı açısından son derece önemlidir.

-Ayrıca,  Müftülüğümüz personeli tarafından gönüllü olarak bankaya verilen talimatla TDV Tokat Şubesi hesabına her ay 4600 Tl bağış yapılmaktadır. Bununla da iki ayda bir tüm evlere gıda yardımı yapılmaktadır.

-Elektrik, doğalgaz, su ve diğer giderler ise öğrenciler tarafından karşılanmaktadır.

Erkek öğrenci evlerimizle cami din görevlilerimiz, kız öğrenci evlerimizle de Bayan Kur’an kursu öğreticilerimiz ve bayan vaizlerimiz ilgilenmektedir.

-Görevlilerimiz belli periyotlarla ev ziyaretleri yapmakta, onlarla yakından ilgilenmektedirler.

-Evlerimizde kalan öğrencilere yönelik, alanında uzman olan müftülüğümüz görevlileri tarafından belli bir program dahilinde rehberlik hizmeti de sunulmaktadır.

-Önümüzdeki hafta başlamak üzere, Müftü Yardımcısı ve vaizlerimiz tarafından haftada bir defa bir saat olarak Başkanlığımızın “Hadislerle İslam” eserinden ders yapılacaktır.

-Ayda bir de İl Müftüsünün başkanlığında tüm öğrencilerin katılımıyla konferans programları düzenlenmektedir.

-Bu proje sayesinde Müftülüğümüz, din gönüllüleri, camilerimiz ve cami cemaatimiz ile öğrencilerimiz arasında hiç kopmayacak bir gönül bağı kurulmaktadır.

-Tokat'a üniversite eğitimi için çocuklarını getiren fakat kalacak yer bulamayan aileler gönül huzuru içinde müftülüğümüze çocuklarını emanet etmektedirler.

-Biz de bu öğrencileri, Yüce Allah’ın ve ailelerinin kıymetli emaneti olarak kabul edip, herhangi bir tuzağa düşmelerine engel olmak, maneviyatı güçlü birer şahsiyet olarak yetişmelerine yardımcı olmak, mezun olduklarında da Tokat ve Tokat'ın misafirperver insanını hatırlamalarını sağlayarak asli görevimizi yerine getirme mutluluğunu yaşamış olacağız.

Ahmet ERDEM

Tokat İl Müftüsü