06.10.2017

TOKAT MÜFTÜLÜĞÜ KÜLTÜREL FAALİYETLERE DEVAM EDİYOR

2017 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebeti ile Tokat Müftülüğü tarafından İl Müftülük Konferans salonunda 05.10.2017 Çarşamba günü “Şehir ve Mimari” konulu panel düzenlendi. İl Müftüsü Ahmet ERDEM’in başkanlık ettiği panele konuşmacı olarak Gazi Osman Paşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr Muhammed OKUTAN ve Yrd. Dç. Dr Yılmaz ÖKSÜZ katıldı.

İlgi ve katılımın yoğun olduğu panelde İl Müftüsü Ahmet Erdem açılış konuşmasında, “camilerin sevginin ve vahdetin merkezi olarak dargınlıkları ortadan kaldıran, Allah’ın ipine hep birlikte sımsıkı sarılın ayetinin tecelli ettiği yerlerden biri olduğunu, bu sebeple camilerimizin daima önemli bir merkez olarak görülmesi gerektiğini” söyledi. Konuşmasının devamında “din görevlilerimizin bu merkezlerin yani camilerimizin manevi mimarları olduğunu” belirtti.

Yrd. Dç. Dr. Muhammed Okutan şehir ve medeniyet kavramlarının tarihsel süreçlerinden, batının medeniyet tanımı ve bu tanım çerçevesinde nasıl bir sömürü aracına dönüştüğünü söyledi. İslam Tarihinde İbni Haldun’un medeniyet tanım ve anlayışı ile birlikte medeniyet kavramının İslam dünyasındaki yansıma ve uygulamalarına temas etti. Hz. Peygamber’in Medine’de ilk önce mescid ve mescid merkezli bir sosyo-kültürel merkez kurduğunu, İslam Tarihinde Caminin merkez, şehrin de bu merkez çevresinde kurulduğunu, günümüzde restorasyon faaliyetlerinde caminin bir merkez olduğunun unutulduğunu, bununda restorasyon hatalarına sebep olduğunu belirtti.

Yrd. Dç. Dr. Yılmaz Öksüz ise camii mimarisinin vahdet merkezli olduğunu, şehir kelimesinin huzur ile anlamlandırıldığını, günümüzde kent kelimesinin kullanıldığını ve şehir kelimesindeki mananın bulunmadığını ifade etti. Şehirleri şehir yapanın değerler olduğunu, değerlerin kaybının şehri de kaybetmek manasına gelebileceğini vurguladı.

Panelin sonunda Tokat İl Müftüsü Ahmet ERDEM, panelistlere ve katılımcılara teşekkür etti.