06.01.2017

Erbaa'nın ve Müftülüğümüzün Tanıtımı

          ‘’ERBAA’’ kelimesi, Arapça olup ‘’dört’’ anlamına gelmektedir. Resmi kayıtlarda 19. Yüzyılın başlarından itibaren Erbaa adının kullanıldığı görülmektedir. Bir ara bu kelime ‘’Nevahi-i Erbaa’’ şeklinde kullanılmıştır. O dönemlerde Niksar Amasya arasında en önemli yerleşim birimleri; Erek, Karayaka, Sonusa (Uluköy) ve Taşabat (Taşova) idi. Nüfus yönünden birer nahiye büyüklüğünde ve aynı bölgede olmalarından hepsine birden Nevahi-i Erbaa yani ‘’dört nahiye’’ deniliyordu. Hatta tahakkuk eden vergiler de bu isimle kaydediliyordu. H.1256/M.1840 da, Erbaa adıyla maruf dört nahiyenin (Erek, :Karayaka, Sonusa, Taşabat) vergisi 47ı243 kuruş olarak resmi evraka geçmiştir. Buna göre Erbaa; Erek, Karayaka, Sonusa ve Taşâbat'ın genel bir adı olmuş, dördü birden sanki bir kaza (ilçe) görünümünü almıştır. Hatta resmiyette Kaza-i Erbaa tabiri de kullanılmıştır.

           Erbaa İlçesi Orta Karadeniz bölgesinde Tokat iline bağlı olup, Kelkit ve Tozanlı çaylarının birleşerek Yeşilırmak (İris) adını aldığı yerde bereketli topraklar üzerinde kurulmuş şirin bir ilçemizdir. İlçe toprakları, kısmen Tozanlı çayı olmak üzere özellikle Kelkit Irmağı boyundaki bir ova ile bunu çevreleyen dağlık yerleri içine alan 1111 Kilometrekarelik bir sahadır. Kuzeyden Samsun'un Çarşamba ilçesi ile Ordu ilinin Akkuş ilçesi, batıdan Amasya'nın Taşova ilçesi, doğudan Tokat'ın Niksar ilçesi, güneyden Tokat merkez ve güneybatıdan Turhal ilçesi ile çevrilidir.

         Erbaa'nın kent nüfusu 1927'de 5.000'in biraz üzerindeydi (5625). 1927-1950 arasında ilçe merkezinin nüfusu %25 arttı. Asıl büyüme 1950'den sonra oldu. 1950-1980 arasında 3, 5 katını aşarak 25.000 dolayına ulaştığı kent merkezi nüfusu günümüzde 65.000,köylerle birlikte 100.000'in üzerindedir.

           Müftülüğümüz, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’la kendisine verilen “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek” görevlerini Başkanlık adına İlçemizde yürütmektedir. 

          Erbaa müftülüğü, kayıtlarda 1950 yılında H.Vehbi Demirci müftü olarak göreve başlamış ve günümüze kadar  İsmet Celep, Ali Dal, Kamil Kanaç, Bayram Yüksel, Vasfi Yüce, İsmail Bayrak, Yusuf Sancak, Osman Özer, Lütfi Çetinkaya,Mecit Amil ve şuan ilçe müftülüğü görevinde olan Mehmet Ceylan ile birlikte günümüze kadar  on iki farklı müftümüz görev yapmıştır.

         İlçe müftülüğümüzde idari,din görevlisi,müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticileri olmak üzere 242 personel görev yapmaktadır. İlçemizde,45'i ilçe merkezinde olmak üzere toplamda 197 cami vardır. İlçemizde 2 tanesi hafız yetiştiren,ikisi normal,bir tanesi 4-6 yaş olmak üzere merkezde 5,toplamda D gurubu Kur'an kursları hariç 18 Kur'an kursumuz vardır.Bunun yanı sıra çok sayıda D gurubu Kur'an kursumuz vardır.

        Misyonumuz:

         Toplumun dînî, ahlâkî ve manevî değerlerini sürekli canlı tutmak amacıyla İslâm dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgi ile toplumu din konusunda aydınlatmak; inanç, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek ve ibadet yerlerini yönetmek.

        Vizyonumuz:

         Toplumun dînî ahlâkî ve manevî değerlerini sürekli ayakta tutan, bütün insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlayan  İslâm dini ile ilgili her konuda referans alınan en etkin ve saygın bir kurum olmak..