08.06.2018

İlçe Müftümüzün Kadir Gecesi Mesajı

Bilindiği gibi 10 Haziran Pazar gününü 11 Haziran Pazartesi gününe bağlayan gece Kadir Gecesi’dir.

Kadir gecesi, gecelerin en feyizlisidir. Çünkü bu gecede yapılan ibadet, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Nitekim aynı adı taşıyan sure-i celilede şöyle buyrulmaktadır.

“Doğrusu biz Kur’anı Kadir Gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. Gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir’’

Hz. Peygamber (s.a.s.) bu gece ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Kim faziletine inanarak ve sevabını umarak Kadir Gecesi'ni ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır’’.

Bu geceye  mahsus bir ibadet yoktur. Ancak,  bu geceyi  namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, tövbe ve istiğfarda bulunmak, Allah’ı zikretmek, Peygamberimize Salatü selam getirmek, dua etmek suretiyle ihya etmek uygun olur. Üzerinde namaz borcu olanların hiç olmazsa bir günlük kaza namazı kılmaları iyi olur. Böylece, hem namaz borçlarını ödemiş, hem de geceyi ihyâ etmiş olurlar. Namaz borcu olmayanların ise güçleri yettiği kadar nâfile namaz kılmaları sevap kazanmaya ve geceyi değerlendirmeye vesile olur.

Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne inmeye başladığı bu gecede bol bol Kur'an-ı Kerim okumak ve onu anlamak da, bu yüce kitabın şefaatçi olmasına sebep  olabilir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyuruyorlar: “Kur'an  okuyunuz, çünkü O, kıyamet gününde okuyana şefaatçi olarak gelir.”

Ayrıca bu gecede okunabilecek bir duayı da Peygamberimiz (s.a.s.), eşi Hz. Âişe (r.a.)'ye öğretmiştir. Hz. Âişe (r.a), bunu şöyle anlatır: “Hz. Peygamber'e dedim ki: ”Ey Allah'ın Rasûlü, Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl duâ  edeyim?' Peygamberimiz (s.a.s): ”Allah'ım sen  affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” diye dua et buyurdu. Bizde kendimize, ailemize, ölmüşlerimize, bütün mü’min’lere hayır dualarda bulunalım.

Bu duygu ve düşüncelerle ilçemiz merkez, mahalle  ve köylerinde bulunan bütün hemşehrilerimizin Kadir Gecesini tebrik ediyorum. Bu gecenin İslam âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Muhammet KARA

Erbaa Müftüsü