01.04.2019

İlçe Müftümüzün Miraç Kandili Mesajı

02 Nisan’ı 03 Nisan’a bağlayan Salı gecesi "Miraç Kandili" ni idrak etmiş olacağız.

Kültürümüzde kandil olarak adlandırılan mübarek geceler, dünyanın koşuşturmacası içerisinde varlık ve yaratılış gayesini unutup sonu gelmez emel ve hevesler peşinde koca bir ömrü heba eden bizlere, özümüze dönme ve kendimizi sorgulama, geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi yeniden düşünme, tövbe ederek geçmişi affettirme, dua, azim ve kararlılıkla geleceği inşa etme imkânı sağlar.

Bu kandil gecelerinden bir tanesi de Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Kandilidir. Miraç;  Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in, Hicretten yaklaşık bir yıl önce Allah’u Teâlâ’nın daveti ile Cebrail (a.s)’in rehberliğinde manevi bir binit olan Burak ile Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya gelmesi ve oradan da harika bir surette göklere çıkması mûcizesidir. Miraç bir arınma ve Allah’a yükseliştir. İnsanın erdem yolculuğu, beşerilikten insaniliğe yükseliş hikâyesidir. Sadece Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa ve varlığın düzeylerinde, hakikat göğünün katmanlarında değil, insanlığın Allah’a ulaşan yolunun duraklarında da gerçekleşmiş kutlu bir yolculuktur.

Bu Kutsi yolculuğa, Kur'an-ı Kerim'de "İsra" adı verilmektedir ki, geceleyin yolculuk yaptırmak anlamına gelmektedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)'in İsrâ ve Miraç adları altında cereyan etmiş olan bu mûcizesi, zaman ve mekân kavramlarının, göz ve kulak gibi beşerî ölçülerle tespit edilebilinen sınırların çok ötesinde, bedenle ruhun beraberliğinde gerçekleştirilmiş bulunan hususî bir yolculuktur.

Kıymetli Erbaa’lılar Miraç gecesi zihinlerimizde berraklığa, kalplerimizde ferahlığa, huzura vesile olsun. Allah’tan gelen namaz davetine yürekten icabet edip omuz omuza kıyama duralım. Miracın bereketiyle secdeye varalım. İmanın onurunu, kul olmanın sorumluluğunu bir kez daha hatırlayalım. Kudüs ve Mescid-i Aksâ’nın özgür olduğu Miraç gecelerine kavuşmak için umudumuzu ve duamızı eksik etmeyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle. Miraç Kandilinin, İlçemize, Ülkemize, Aziz Milletimize, İslâm Dünyasına ve tüm İnsanlığa hayır, bereket, barış, sevgi ve mutluluk vesilesi olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.

Muhammet KARA

Erbaa Müftüsü