18.03.2018

"103. YILINDA ÇANAKKALE RUHU"

İlçe Müftülüğümüz tarafından hazırlanan "103.Yılında Çanakkale Ruhu" konulu konferans Reşadiye de unutulmaz anlar yaşattı. İlçe Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen program içerik ve sunum olarak Reşadiye'de bir ilkti.

Program İlçemiz Çermik Camii Müezzin Kayyımı Mehmet Emin DURGUT tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Necmettin SAYDAN , Sayın Kaymakamım değerli daire amirleri ve Reşadiye'mizin güzide insanları “Çanakkale Ruhu’nun Mart ayında daha yoğun yaşanması için gerçekleştirilen programlar bağlamında, İlçe Müftülüğümüzce gerçekleştirmiş olduğumuz bu konferansa hepiniz hoş geldiniz. 18 Mart Çanakkale Zaferi kapsamında KYK kız yurdunda düzenlenen konferansa, İlçemiz  MEB'e bağlı okullarda düzenlen konferanslara öğrencilerimizin katılımına vesile olan değerli Eğitimcilerimize, konferanslara katılan öğrencilerimize, emeği geçen herkese  teşekkür ediyorum. Çalışmalarının neredeyse tamamını Çanakkale’ye teksif etmiş, bunun için kendisini vakfetmiş; ülkemiz için, hatta Avrupa’daki soydaşlarımız için de önemli bir değer olarak kabul ettiğim Ahmet Nedim Kilci hocamıza ve bizleri kırmayarak Kayseri'den buraya kadar gelen Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Daha sonra kürsüye gelen Öğr.Gör. Ahmet Nedim KİLCİ bu programın düzenlenmesine vesile olan ve kendisini İlçemize davet eden İlçe Müftümüze, programa katılan tüm daire amirleri ve Reşadiye halkına  teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında milli birlik ve beraberliğin önemine değinen Kilci şunları söyledi:

“Queen Elizabeth gemisi 1 dakika içerisinde 3,5 ton mermi atıyorken mütevazılığıyla bilinen Seyit Onbaşı, 215 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak Queen Elizabeth gemisini vurdu. O zamanı anlatan Çanakkale harbinin en yaşlı gazisi Hüseyin Kaçmaz derki; ‘Memleketimin toprağı döşek, gökyüzündeki yıldızlar yorgan, taşı ise yastık oldu.’ Çanakkale: imanıyla, ruhuyla, vatan sevgisiyle ve milli şuurla vatanını bekleyen Mehmetçiğin destan yazdığı yerdir.

Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki; asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır."  Sözleriyle konuşmasına  devam eden kilci;

Bu aziz millet tarih boyunca her şeyini kaybetse de acıyı yüreğine gömmüş ama bağımsız yaşamaktan vazgeçmemiştir. Çanakkale'de siperlere kahramanca savaşan Mehmetçik dininden kaynaklanan cesaret ve metanetle Çanakkale'yi düşmana dar etmiştir. Ama şimdiki nesillerimiz ellerinde tabletle, cep telefonu ve sosyal medya sörfleriyle ecdadlarını anlayamazlar. Çanakkale Ruhu Vatan ve Memleket sevdasını her şeyin üzerinde tutan bu vatan için birlik beraberlik içerisinde omuz omuza çarpışmanın adıdır. Bizler yeni nesillerimize Çanakkale Ruhu'nu öğretmediğimiz sürece çocuklarımız bu vatan için her şeyden vazgeçmenin ne olduğunu anlayamayacaklardır." Sözleriyle konuşmasını tamamladı .

Ünlü Tarihçi Sayın Kilci’nin Çanakkale’den getirdiği meteryaller ile gerçekleştirdiği konferans ve mehteran ekibini sunumu  katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Konferans sonrası programa katılan halk çok duygulu anlar yaşadıklarını, Çanakkale Ruhunu hayatları boyunca yaşayacaklarını, bu konferansı düzenleyen İlçe Müftülüğüne ve sunumu yapan Ahmet Nedim Kilci’ye teşekkür ettiler.