13.11.2019

MEVLİD -İ NEBİ HAFTASI PEYGAMBERİMİZ VE AİLE

İl Müftülüğümüz tarafından Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle 12 Kasım 2019 tarihinde saat 10:00 da Dedeman Oteli Toplantı Salonun da yapılan konferansa Valimiz Dr. Ozan BALCI, Belediye Başkanı Eyup EROĞLU, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet SÜMBÜL, İl Müftümüz Ömer Faruk BİLGİLİ, Müftülük personeli, Din görevlileri, Kur’an Kursu öğreticileri ve vatandaşlar katıldı. Sunuculuğunu Din Hizmetleri Şube Müdürü Zekeriya KÖSE'nin yaptığı konferansa Alipaşa Müezzin-Kayyımları Okan SAĞDIÇ ve Akif  KILIÇ'ın sela okuması, İstiklal Marşı, Alipaşa İmam Hatibi Ahmet KILIÇ'ın Kur'an tilaveti ve Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından hazırlanan Mevlid-i Nebi sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen İl müftümüz Ömer Faruk BİLGİLİ konuşmasında’’ Aile toplumun en küçük fakat en önemli yapı taşıdır. Aile Gönül birliği etmek demektir, aile emanettir, bireyler bu emanet zincirinin birer halkalarıdır. Fakat günümüzde bu kutsal yuva tehlike altındadır. Özellikle kitle iletişim araçlarının geliştiği, sınır tanımaksızın aile mahremiyetini ve saygınlığını zedelediği görülmektedir. Ailenin bozulması toplumun temelinin sarsılması ve değerlerin kaybı demektir.’’ BİLGİLİ konuşmasını ‘’Ailenin korunması, sağlıklı geleceğe taşınması   Kur'an ve sünnet referansları ile çözüm üretmek hepimizin görevidir’’ diyerek tamamladı.

Katılımcılara hitap eden Valimiz Dr. Ozan BALCI konuşmasında ‘’Peygamberimizin güzel ahlakı Kur'an'dır. Onun ahlakını içselleştirmememiz hayatımıza uygulamak üzere çaba göstermemiz gerekir’’. BALCI konuşmalarına devamen ‘’Aile liman gibidir, nasıl fırtınalara karşı limana sığınlırsa, kişi de gelecek her türlü olumsuz faktörlere karşı ailesine sığınır. Ailedeki problemleri görmezlikten gelmemeliyiz. Çözüm için çaba sarf etmeliyiz. Adalet ,şefkat, sabır ve  merhamet ailenin temel öğeleridir bunlara sahip olan ailelerde huzur olur. Huzurlu olan aile bireyleri başarılı olur. Çocuklarımızı yetiştirmeyi başkalarının üzerine atmayalım önce kendimiz onlara model olmamız gerekir, Devlet Milletin kendisidir. Milletin ana çekirdeği olan aileye değer verip korumamız lazım’’ dedi.  BALCI konuşmalarının sonunda İl Müftülüğümüzün yürüttüğü Aile Okulu projesi başarılı bir şekilde devam ettiğini Projeye destek vermeye devam edeceğini ve programdan dolayı Müftümüze  ve emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi.

Program Alipaşa Camii Müezzin Kayyımı Okan SAĞDIÇ , Ulu Camii Müezzin Kayyımı Bilal AL ve Keman Ali SALMAN’ın kaside dinletisiyle devam etti.

‘’Peygamberimiz ve Aile’’ konulu konferansını sunmak üzere söz alan Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT katılımcılara hitaben Peygamberimizin dünya yolculuğu sıkıntı ile başlamıştır. Doğmadan Babasını küçük yaşta Annesini kaybetmiştir. Buna rağmen Peygamberimiz akrabalarıyla bağını koparmamış aile hukukunun canlı tutmuştur.

KURT konuşmasına devamen Peygamberimiz öncesi dönemde kadının kıymetinin olmadığını İslam'la beraber kadına değer verilmeye başlandığını ve yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de yer alan bir surenin adı Nisa suresi yani kadınlar suresi olduğunu birçok ayette kadınlar muhatap alınarak mü’min erkeklerle beraber mü’min kadınlara hitap edildiğini belirtti.

KURT konuşmasının devamında ‘’peygamberimiz bir sefer esnasında kadınları taşıyan develeri hızlı hareket ettiren Enceşe’ye ‘’Biraz yavaş olalım kristalleri incitirsin’’ diyerek kadınlara verdiği önemi gösteriyor. Bir sahabenin: ‘’Ya Rasulallah benim bir akrabam var ben ona iyilik yapıyorum o bana kötülük yapıyor,  ben ona gidiyorum o bana gelmiyor,  ben ona tatlı konuşuyorum o bana sert konuşuyor,  ben bu akrabama nasıl davranmam gerekir’’deyince Peygamberimiz ‘’yaptığını yapmaya devam et herkes yaptığının karşılığını görecektir karşılığını verdi. Peygamberimizin cevabından anlayacağımız iyilik yapana iyilik yapmak,  gülene gülmek, verene vermek, gelene gitmek herkesin yapabileceği bir iştir. Sen mü’min olarak farkını ortaya koyman gerekir Peygamberimizin anne baba olarak bize tavsiye ettiği şu hususlara bir göz atalım 1-Çocuklarınıza bırakacağınız en güzel miras güzel ahlaktır. 2-Ehlinize ibadeti öğretin yapıp yapmadıklarını ayrıca takip edin. 3- Çocuklarınız arasında ayrım yapmayın’’ diyerek konuşmalarını bitirdi.

Program çiçek ve hediye takdiminden sonra Mevlid-i Nebi yarışmasında başarılı olan lise öğrencilerine ödüllerinin verilmesiyel sona erdi.

Katılımın yoğun olduğu programa ilgi büyüktü.