11.12.2019

ZİLE’DE BİR ASIRLIK HATİM VE DUA GELENEĞİ

Zile İlçemizde 1 asır önce savaşa giden askerlerin ardından okunmaya başlayan '40 Hatim' geleneği yaşatılmaya devam ediliyor.
Zile ilçesinde geleneksel olarak her yıl okunan 40 Hatmi Şerif in duası 06 Aralık 2019 Cuma Günü Sabah namazından sonra Ulu Cami'nde yapıldı.
İl Müftümüz Ömer Faruk Bilgili’nin katıldığı dua programı ve sabah namazı buluşmasında İl Müftümüz Bilgili, bir asır önce Balkanlar’da, Çanakkale’de İstiklal savaşında Aziz milletimizin üzerine çullanan din ve millet düşmanlarına karşı, Kur’anla ayağa kalkışımızı sembolize eden bu geleneğin asla unutulmaması gerektiğini ve nesilden nesile aktarılması gerektiğini ve Kur’an’ın kendisine tabi olanların izzet ve şerefini tarihte gördüğümüz gibi her zaman arttırdığını söyledi. Çok sayıda cemaatin katıldığı program yapılan hatim duası ile sona erdi.

Bir asır önce ne olmuştu?  "Çanakkale Savaşı'nda Anadolunun her yerinden olduğu gibi ilçemizden büyükler gençler cepheye gidiyor. En son onbeşliler olarak ifade ettiğimiz, 14, 15, 16 yaşlarındaki gençler de gittikten sonra ilçedeki kadınlar biz ne yapabiliriz diye kendi aralarında görüşüp biz de 'Hatim okuyalım' diye karar verirler. Her gün bir camide bir araya gelip ve cephedeki kardeşlerimiz, çocukları ve babaları için hatim okuyorlar. Sonuçta cepheye gidenlerin 4'te 1'i ilçeye ancak dönüyor. Bu gelenek şimdi olduğu gibi erkekler tarafından her yıl sürdürülmeye devam ediliyor.