01.10.2021

İL MÜFTÜSÜ ABDULLAH PAMUKLU’DAN CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

Diyanet İşleri Başkanlığımız, insanlarımızın cami ve mescitlere olan ilgisini arttırmak, gelecek nesillerimize de bu güzellikleri aktarmak amacıyla 1986 yılından beri her yıl Ekim ayının ilk haftasını “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlamayı bir gelenek haline getirmiştir.

Camiler ve Din görevlileri haftası münasebetiyle bu sene düzenlenecek etkinlik ve faaliyetlerin teması “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” olarak belirlenmiştir.  Seçilen bu tema ile camilerimizin hayatımızda ne kadar önemli olduğunu, din görevlilerimizin her durumda ve her zorlukta vatandaşlarımızın yanında bulunduğunu ve vefanın ne kadar güzel bir değer olduğunu tekrardan bizlere hatırlatmaktadır.

Camilerimiz, müminlerin günde 5 vakit ziyaret edip huzur buldukları yerlerdir. Camilerimizde okunan hutbeler, yapılan vaaz ve nasihatler ile her yaştan insana dini bilgiler öğretilir, kalplere Allah, Peygamber, vatan ve millet sevgisi yerleştirilir. Gençlerimize yaz döneminde ve diğer dönemlerde açtığımız kurslarla Kur’an-ı Kerimle erkenden tanışmaları, dini bilgileri genç yaşta öğrenmeleri sağlanır. "Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah’tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur."(Tevbe 9/18)” ayeti ve “Bir kimsenin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşı-pazarda kıldığı namazdan yirmi beş kat daha fazladır. O kimse abdestini güzelce alıp, sonra sadece namaz kılmak maksadıyla mescide giderse attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir günahı da silinir. Namazını kıldıktan sonra namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe, melekler ona: Allahım! Ona rahmetinle muamele et, ona acı! Diyerek dua etmeye devam ederler. O kimse namazı beklediği sürece namazdaymış gibidir. (Buhârî, Ezan, 29)” hadisi de camiler kadar bu camiilere gidenlerin de ne kadar güzel zikredildiğinin, hangi müjdelere nail olduklarının güzel örneklerinden bir tanesidir. Kısacası camilerimiz, din, dil, ırık ayrımı yapmadan, genç yaşlı demeden birlik ve beraberliğin sağlandığı, ibadethane, eğitim, kültür ve sosyal faaliyet merkezi  ve toplumsal hayatımızın en temel mekanlarıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle 1-7 Ekim tarihleri arasında çeşitli faaliyetlerle kutlanacak olan ‘‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’’nda yapılacak olan faaliyetlerin tüm İslam âleminin huzur ve barışına birlik ve kardeşliğine, sağlık ve sıhhatine katkı sağlamasını, temenni ediyor, ifa ettikleri görev itibariyle şehir merkezlerinden, köylerimize kadar halkımızın yanında olup elinden gelen hizmeti ulaştırma gayretinde olan, camilerimizi açık tutan, semanın her karışını ezan sesleriyle şenlendiren, vaazları ve hutbeleriyle topluma yön veren ve halkımızı birlik, berberlik ve kardeşliğe davet eden din görevlilerimizi ayrı ayrı tebrik ediyor, ayrıca din-i mübin-i İslama hizmet edip ahirete irtihal etmiş görevlilerimize rahmet, hayatta olanlara da sağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum.

Abdulllah PAMUKLU

İl Müftüsü