31.01.2022

İL MÜFTÜSÜ ABDULLAH PAMUKLU’DAN ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla…

Biz kullarını Recep, Şaban ve Ramazan’ı içinde barındıran üç aylara kavuşturan Yüce Allah'a sonsuz hamd ve Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v.)'e sınırsız salat-ü selam olsun.Regâib kandili Recep ayının ilk Cuma gecesiyle başlar; Miraç ve Berat gecesiyle devam eder. Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, ülfet ve muhabbetimizi artıran Ramazan bayramıyla taçlanır.

Üç aylar, Rabbimizin rahmet ve mağfiretinin bizleri ihata ettiği,dualarımızın, niyazlarımızın karşılık bulduğu en kıymetli zamanlardandır. Recep ve Şaban, Ramazan’a hazırlık dönemi, Regaip de mübarek gün ve gecelerin kıymetli zamanların habercisidir.

Şükürler olsun ki,Rabbimizin rahmet, bereket ve mağfiretinin her yönüyle kendisini hissettirdiği,içerisinde inananlar için çok büyük lütufların olduğu müstesna zaman dilimlerinden birine daha giriyoruz. 2 Şubat Çarşamba, Mübarek Recep ayının birinci günü ve üç ayların da başlangıcıdır. 3 Şubat Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ise üç ayların müjdecisi, Regaip Kandilidir.

Regâib, çok bağış ve bol ihsân demektir. Bu gecede Allah müminlere rahmet ve mağfiretini bolca verir. Bu nedenle Regaib gecesini Yüce Rabbimizin değer verdiği, rağbet ettiği şeyler; dua, tövbe, istiğfar, namaz, Kur'ân ve zikirle ihya etmeliyiz. Sevgili Peygamberimizin bizlere öğrettiği gibi “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize bereketli ve mübarek kıl,bizi Ramazan ayına ulaştır.” duasıyla bu mübarek günlerde Rabbimize niyazda bulunmalıyız.

Zinnuni Mısrî'nin ifadesiyle; " Recep ekim ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan da hasad ayıdır." buyuruyor.

Rivayete göre Zülkarneyn Aleyhisselâm ordusuyla gece zifiri karanlıkta yolda giderken ordusuna:

– Bu gece geçeceğimiz yerde ayağınıza takılan şeyleri toplayın, diye emir verir.

Ordu bu emri duyunca; içlerinden bir grup:

-Çok yürüdük, çok yorgunuz, seferden dönüyoruz. Gece vakti bir de ayağımıza takılan şeyleri toplayarak boşuna kendimize ağırlık mı yapacağız. Hiçbir şey toplamayalım nasıl olsa gece bizi göremez, diyerek hiçbir şey toplamıyorlar.

İkinci grup ise;

– Madem Komutanımız emretti, hiç değilse birazcık toplayalım, emre itaatsizlik etmeyelim. Zira komutana itaat etmek gerekir, diyerek az bir şey topluyorlar.

Üçüncü grup ise;

-Komutanımız boşuna emretmez. Muhakkak bildiği bir şey vardır. Bir hikmeti vardır, diyerek bütün abalarını ağzına kadar doldururlar.

Sabah olduğunda bir de bakıyorlar ki, meğer bir altın madeninden geçmişler de, ayaklarına değen şeylerin altın olduğunun farkına varamamışlar.

Bunu anlayınca:

Hiç almayan birinci grup;

-Ah niçin almadık! Nasıl dinlemedik komutanımızın sözünü. Keşke alsaydık! Bir tane bari alsaydık diyerek pişman oluyorlar.

Az alan ikinci grup ise;

-Ah ne olaydı da biraz daha fazla alsaydık. Ceplerimizi, abalarımızı hınca hınç doldursaydık diye sitem ediyorlar kendilerine.

Çok alan üçüncü grup ise:

– Keşke gereksiz, lüzumu olmayan eşyalarımı atsaydım, daha çok toplasaydım. Her şeyimizi doldursaydık, daha fazla alsaydık diyerek, fazla almalarına rağmen üzülüyorlar.

İşte bu misalde olduğu gibi, üç ayları gerektiği gibi değerlendiremeyen kullar da yukardaki gruplara göre pişmanlık veya mutluluk duyacaklar.

-Ah ne olaydı da Makamımı biraz daha yükseltecek bir vakit daha namaz kılsaydım, biraz daha fazla sadaka verseydim, oruç tutsaydım, biraz daha sevap işleyecek ameller yapsaydım… diyeceklerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle Kıymetli Tokat halkımızın, aziz milletimizin ve tüm Müslüman kardeşlerimin Üç aylar ve Regaip gecesini tebrik ediyor; bu mübarek gün, gece ve aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Abdullah PAMUKLU

İl Müftüsü