17.03.2022

İL MÜFTÜSÜ ABDULLAH PAMUKLU’DAN BERAT KANDİLİ MESAJI

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla...

Yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun ki; Hicri aylardan Şaban ayının 15. gecesi yani; 17 Mart 2022 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece Berat Gecesini idrak etmenin sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşayacağız inşallah.

Berat kelime olarak, af ve bağışlanma anlamlarına gelmektedir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar:“Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..”buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191)

Bu gecede Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle dua buyurmuşlardır: “ Allah’ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin.”

Berat Gecesi, Allah-u Teala’nın rahmet kapılarını açtığı, günahlarına tevbe edenlerin affedileceği, rahmet, mağfiret ve bereket kapılarının açıldığı müstesna bir zaman dilimidir. Maddi ve manevi kirlenme, yıkılma ve yıpranmanın yaşadığı günümüz dünyasında bizlere sunulan müjdelerle dolu bu kutlu geceyi fırsata çevirerek Yüce Allah’tan af, mağfiret, dua ve niyazda bulunmalıyız. O’nun biz kullarına bahşettiği güzelliklerden en güzel şekilde istifade etmeliyiz.

Gecenin manevi değeri dolayısıyla namaz, Kur’an tilaveti, zikir, tesbih ve istiğfarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardım ve benzeri hayırlı amellere özel bir önem verilmesi güzel işlerden kabul edilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Tokat’lı hemşehrilerimiz olmak üzere, aziz milletimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Berat Kandilini en kalbi duygularımla kutluyor, bu gecenin, ülkemiz ve İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış, huzur ve kurtuluşuna, bütün müminlerin affına ve Hak katında gerçek beraatımızı almamıza vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.