28.01.2023

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI TOKAT’TA GENÇLER İLE BULUŞTU

“İl Buluşmaları” kapsamında Tokat’ta bulunan Başkan Erbaş, Mehmet Emin Saraç Konferans Salonu’nda verdiği “İslam’ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince” konulu konferansta lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Buradaki konuşmasında, Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan hadsiz saldırıya sert tepki gösteren Başkan Erbaş, “Sadece Kur'an düşmanı değil, aynı zamanda insanlık düşmanı bir Danimarkalı’nın bugün de biraz önce Danimarka’da yine yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’e saldırarak yapmış olduğu bu saldırıyı kınıyorum. Allah’ın laneti onun üzerine olsun ve aynı zamanda bu insanlık düşmanına müsaade eden Danimarka devletinin yöneticilerini de burada kınıyorum, lanetliyorum.” dedi.

“İnsanların manevi değerlerine saldırmak, özgürlük değildir”

Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara izin verenlerin, insan haklarına aykırı hareket ettiklerini belirten Başkan Erbaş, “İnsanların manevi değerlerine saldırmak, özgürlük değildir. Özgürlük, insan haklarını korumaktır. En büyük insan hakkı da iki milyara yakın mensubu bulunan bir dinin, hak dinin, İslam dininin, iki milyar insanın canından aziz bildiği Kur’an-ı Kerim’ine saldırmak, insan haklarını katletmektir. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Kur’an-ı Kerim’e yönelik bu tür saldırıların tarihten beri olageldiğini aktaran Başkan Erbaş, “Ama her zaman Kur’an’a olan sevgi, Kur’an’a olan hürmet, Kur’an’a olan saygı büyüyerek, artarak devam etti. Bir meczubun bu saldırısı yüzünden zannetmesinler ki Müslümanlar, insanlar, Kur’an’a olan bağlılığını azaltacak. Tam tersi, daha da artarak devam edecek inşallah.” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim’in, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için gönderildiğini kaydeden Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Bugün 90 bin camimizde okuttuğumuz hutbelerin serlevhası, ayet-i kerime bu idi. ‘Ey habibim, Kur’an’ı sana insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarasın diye gönderdik’ buyuruyor Rabbimiz. Biz de kıyamete kadar gelecek Müslümanlar olarak bütün insanları Kur’an’a davet etmeye devam edeceğiz. Ve diyoruz ki; Ey insanlar, Kur’an’a gelin. Ey insanlar, Kur’an’ı tanıyın, Kur’an’ı anlamaya çalışın. Kur’an’ı tanırsanız, Kur’an’ı anlarsanız, bu tanıma mücadeleniz, bu tanıma faaliyetiniz sizin kurtuluşunuza da katkı sağlayacaktır.”

Başkan Erbaş, genç nesli olmayan toplumların zayıf toplumlar olduğunu kaydederek, “Sizler bizim geleceğe daha güçlü yürüyebilmemizin en büyük vasıtasısınız. Biz sizi böyle görüyoruz.” dedi.

Bütün ilimleri Allah’ın yarattığını ifade eden Başkan Erbaş, “Bütün ilimlerin yaratıcısı Allah’ın, bizlere vermiş olduğu akıl ve zeka ile o ilmi bulma noktasında hareket ediyoruz. Zaten Peygamber Efendimizin de (s.a.s.) yaptığı en önemli dualardan birisi; ‘Allah’ım senden faydalı ilim istiyoruz. Allah’ım faydasız ilimden sana sığınıyoruz.’ Onun için hangi okulda veya bölümde okursanız okuyun önce niyetiniz halis ve samimi olacak.” diye konuştu.

“Yaratılış amacımız en iyi insan olmak”

Kur’an-ı Kerim’e ve sünnete yapılan itibar ölçüsünde bilinçli Müslüman genç olunacağını söyleyen Başkan Erbaş, “Müslüman gençler olarak okuduğumuz veya eğitim aldığımız alanda en iyi olmaya çalışacağız. Çünkü yaratılış amacımız en iyi insan olmak. Cenab-ı Hakk Mülk Suresi’nde; ‘Allah ölümü de hayatı da sizi imtihan etmek için yarattı. Bakalım hanginiz daha güzel amel işliyorsunuz, hanginiz daha güzel işler yapıyorsunuz.’ buyurmaktadır. Müslümanları en iyiye, en güzele teşvik ediyor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, dünyayı iyiliğin değiştireceğini ve yeryüzünde iyilik hakim oluncaya kadar çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Öğrenciler birlikte kitap okuyarak ve öğrendiklerini birbirleriyle paylaşarak iyilik yapabilirler. Çünkü bilgi tıpkı sevgi gibi paylaşıldıkça çoğalır, üzüntüler paylaşıldıkça azalır. Biz sevgi için varız.” açıklamalarında bulundu.

Kur’an-ı Kerim’e sarılanları Allah’ın yücelteceğini belirten Başkan Erbaş, İslam ümmetinin, elinde kalem ve kitap olduğu dönemlerde hep yükseldiğini söyledi.

“Dua edelim bütün insanlık İslam nimetinden istifade etsin”

Başkan Erbaş, İslam’ın en büyük nimet olduğuna işaret ederek, “Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Bugün dininizi kemale erdirdim ve üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Ve din olarak sizin için İslam’ı seçtim’ buyurmaktadır. Dua edelim bütün insanlık bu nimetten istifade etsin.” şeklinde konuştu.

Konferansa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu ve çok sayıda öğrenci katıldı.