12.02.2021

İL MÜFTÜLÜSÜ ABDULLAH PAMUKLU'DAN ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MESAJI

Biz kullarını rahmet ve mağfiretle dolu ,füyuzat-ı  ilahiyyenin etrafımızı kuşattığı bir mübarek "üç aylara" daha kavuşturan Yüce Allah'a sonsuz hamdü senalar olsun.Beşir ve Nezir olan Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (s.a.v) namütenâhi salat ve selam olsun.13 Şubat 2021 Cumartesi gününden itibaren  üç ayların ilki olan Recep ayına gireceğiz. Akabinde 18 Şubat Perşembeyi Cumaya bağlayan gece ise Ramazan ayının müjdecisi, üç ayların ilk mübarek gecesi Regaib Kandilini idrak edeceğiz.
      Peygamber Efendimiz (s.a.v) üç ayları sevinçle karşılar ve Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını hakkımızda mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır” diye dua ederdi.
      Hiç şüphesiz ki, üç aylar diye bilinen "Recep, Şaban ve Ramazan" ayları yeniden derūni bir tefekkürün, çok yönlü bir murākabenin ve derin boyutları ile bir nefis muhâsebesinin yapılması için önemli bir fırsattır. Dünya ahiret dengesinde ibrenin dünya tarafına kaydığı, manevi değerlerin hızla aşındığı, aklın vahyin önüne geçirilmeye çalışıldığı, sosyal hayatta bir çok paradigma değişikliklerinin yaşandığı ve bireyselliğin ön plana çıkarak insanların yalnızlaştığı günümüzde mübarek üç aylar, bizler için amellerimizi tekrar gözden geçirme, özümüze dönme, gidişatımızı sorgulama, niyetlerimizi tazeleme ve imanlarımızı kemal noktaya taşıma  açısından büyük bir vesiledir.
      Bu itibarla teknolojinin ve sosyal medyanın işgaline uğramış zihin ve gönül dünyamız için üç aylar yeni bir diriliş ve asıl gündem olan kulluğa dönmek için kutlu bir çabanın adıdır.
       Necip milletimizin toplumsal hayatında, kardeşlik, komşuluk ve dostluk bağlarının pekişmesinde, merhamet ve yardımlaşma duygularının yaygınlaşmasında çok büyük etkileri olan üç aylara bu sene tüm dünyayı derinden etkileyen, çok sayıda ölümlere sebep olan ölümcül bir virüsün gölgesinde giriyoruz.Tüm dünya insanları çok zorlu bir süreçten ve ağır bir imtihandan geçiyor.
     Böyle derin etkileri olan bir süreçte, olup bitenleri, Kur'an ve Sünnet perspektifi ile değerlendirmek, olaylara ibret nazarıyla bakmakla beraber her türlü tedbirleri almak hiç şüphesiz ki Müslümanca bir tavırdır.
   Ne yazık ki, bugün hem yerel hem küresel ölçekte tüm insanlığı kuşatan sorunların temelinde; bir türlü dizginlenemeyen arzular, terbiye edilemeyen nefisler, frenlenemeyen tutkular, söz geçirilemeyen heva ve hevesler yatmaktadır. İşte bütün bu sorunların üstesinden gelmek için idrak edeceğimiz üç ayları kalbimizi kin, nefret, haset ve kibir gibi her türlü kötü duygulardan arındırmaya vesile kılarak dareyn saadetini yakalamaya çalışalım.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in evrensel mesajını ve Peygamber Efendimiz'in  insanlığı kuşatıcı sünnetini hayatımızın merkezine alarak Allah’ın af ve mağfiretinin yağmur yüklü bulutlar gibi semanın üzerini kuşattığı bu kutlu aylara bir kez daha kavuşmuşken, Regaib’i yeniden bulmuşken, rağbetimizi Rabbimizin rızasını kazandıracak yollara sevk edelim. Gecelerimizi tövbe, ibadet ve zikirlerle süslerken gündüzlerimizi de salih amellerle, sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları ile bezeyelim.
    Bu vesile ile mübarek üç ayların ve Regaib kandilinin bütün müslümanlara  sağlık ve huzur getirmesine, iyiliğin yeryüzüne hakim olmasına, kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesine ve yeni yeni rahmet kapılarının açılmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden  niyaz ediyor, tüm İslam aleminin ve Tokatlı kardeşlerimin üç aylarını ve Regaib kandilini en kalbi duygularımla kutluyorum.

Abdullah PAMUKLU

İl Müftüsü