Niksar Müftülüğü

14.12.2018

İsa Solmaz

İsa SOLMAZ Kimdir?

1962 yılında Çorum Mecitözü İlçesinin Sırçalı köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra iki yıl köyünde kendi hayvanlarını otlattı. Sonra bir yıl İzmir Kestanepazarı Kur’an Kursu’nda okudu. 1976-1977 eğitim öğretim yılında İzmir İmam Hatip Lisesi birinci sınıfını okudu. İkinci sınıftana itibaren Çorum İmam Hatip Lisesine naklen geldi.

1983-1984 eğitim öğretim yılırda buradan mezun oldu. Aynı yıl Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Başladı. Yapılan hazırlık sınavı muafiyet sınavını kazandıktan sonra birinci sınıftan itibaren öğrenimine devam etti ve 1988 yılında mezun oldu.

1986 yılında Samsun Çarşamba Irmaksırtı köyü merkez Camii İmam Hatipliğine atandı. Daha adaylığı kalkmamışken görev yaptığı caminin avlusuna 100m² temele oturan iki katlı Kur’an Kursu ve lojman inşaatına başladı. 1988 yılında hizmete hazır hale gelince aynı köyün bir başka camiinde görev yapan ve eşi Kur’an Kursu Öğreticisi olan arkadaşıyla becayiş yaparak kendisinin öncülüğünde yapılan lojmanda oturmadan Irmaksırtı köyü Köprübaşı camiine atandı. Yine 1988 yılında açılan öğretmenlik sınavından sonra Ankara Çankaya Akşemsettin

Ortaokulu Din Kültürü Öğretmenliğine tayin oldu. Bu arada D.İ.B.’nın açtığı Müftü- Vaizlik sınavını da kazandı ve Diyanette kalmayı tercih etti. 1989 yılı 5 Haziranda başlayan ve 25 Kasım’a kadar devam eden Müftü Vaizlik öncesi Hizmet Eğitim Kursunu Antalya Hacı Mehmet Gebizli Eğitim Merkezinde tamamladıktan sonra Vaiz Olarak Erzurum İspir’e atandı.1 Aralık’ta asker oldu. Temel eğitimini Ankara Polatlı Yedek Subay Topçu Okulunda tamamladı. Usta birliğine Tunceli’de devam etti ve askerliğini Tunceli’de İmam Hatip Lisesinde Öğretmen olarak tamamladı. 1991 yılı Nisanında terhis oldu. Askerlik sonrasında tekrar İspirdeki asli görevine döndü. Bir yıl fiili olarak vaizlik yaparken İmam Hatip lisesinde felsefe grubu derslerine girdi. Bu arada İspirde yaklaşık 500 m² lik Kur’an Kursu ve beraberinde çift daire lojman yapımı konusunda rahmetli müftü İbrahim ÖZDEMİR Beye büyük oranda destek oldu. Bodrum ve birinci katının betonu atıldıktan sonra İstanbul Haseki Eğitim Merkezinde eğitimine devam etti. Bu kursu birincilikle tamamladıktan sonra Erzurum Köprüköy İlçe Müftülüğüne tayin oldu. Buradaki mevcut Kur’an Kursunun tadilat ve tamiratını yaparak tekrar eğitime açtı.

1996 Eylül sonunda 6 yıllığına Almanya’ya gitti. Esen Başkonsolosluğuna bağlı Mulheim an der Ruhr’daki Fatih Camiinde görevi esnasında bir küçüklerden birde gençlerden olmak üzere iki futbol takımı ve folklor ekibi kurdu. Kadınlar kolu ve gençliği oluşturdu. Görev süresinin son yılına girdiğinde camilerin 5000m² lik yeni bir yer alımına vesile oldu. Borcur üçte ikisini cemaatten toplayarak ödediler. Çok sayıda öğrenci okuttu ve yetiştirdi. 70’e yakın öğrencisine İ.H.L. müfredatındaki ezberleri yaptırdığı gibi 50 sine 30. Cüzü ezberletti. Yapılan yarışmalarda öğrencileri dereceler aldı.

Görev süresi dolduktan sonra 2002 yılında Türkiye’ye döndü. Erzincan Refahiye’ye ilçe müftüsü olarak atandı. Orada bir derneğe ait 700m² lik arsayı Türkiye Diyanet Vakfı’na alarak 360m² temele oturan beş katlı Müftülük Sitesinin kaba inşaatını bitirdi. Hatta üç katının ince sıvasını da yaptırdı. Binada konferans salonu, müftülük hizmet birimleri, yatılı Kur’an Kursu ve 6 adet lojman bulunmaktadır. Aynı dönem köylerde 15 adet lojman yapılmasını sağladı. Refahiye’de dört yıl görev yaptıktan sonra Çorum Alaca’ya atandı. Buradaki görevinin henüz ikinci günü 200 m² ye oturan Kur’an Kursu ve lojmanlarının 2. Katının betonu atıldı. Diğer iki katı da İsa SOLMAZ zamanında tamamlanarak 2008 yılında eğitim öğretime açıldı. Bu binanın giriş katı gündüzlü Kur’an Kursu olarak hizmet vermekte, diğer üç katında 6 adet lojman bulunmaktadır. Yine 2007 yılı Haziranında başlayarak 3,5 dönümlük arsa üzerine 350 kişilik cami, 100m² lik iki katlı lojman biri lojman biri misafirhane,  300m² lik yatılı hafızlık K.Kursu yaptırdı. Banyosu tuvaleti içinde olan her odada 4 öğrencinin kaldığı toplam 48 öğrenci kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca üç yıldır İlahiyat Yüksekokulunda okuyanlara Arapça kursu açarak ders vermektedir. Yine irşat hizmetlerinde Salı-Perşembe ve Cumartesi günleri bazen öğle bazen ikindi de olmak üzere irşat hizmetlerinde bulunmakta. Merkezi sistemden ise Cuma günleri genel konularda, cumartesi fıkıh Pazar günü ise kısa surelerin tefsirini yapmaktadır. Yine her Çarşamba günü merkezdeki camilerden birinde bayanöğreticiler bayanlara irşada bulunmaktadır.

İlçemizde toplam 15 Kur’an Kursu olup 5 tanesi merkezdedir. Bunların üçü gündüzlü ikisi yatılı ve hafızlık eğitimi verilen kurslardır. Erkek hafızlıkta 43, kız hafızlık kursunda 55 öğrenci bulunmaktadır. Personelle ilişkisi karşılıklı sevgi ve saygıya dayanmaktadır. İzmir Menemen İlçe Müftülüğüne atanan İsa SOLMAZ görev yaptığı süre içerisinde 11 adet olan Kur’an Kursu Sınıf sayısını 57 sınıfa çıkardı. 5 adet Caminin yapımına öncülük etti. 400 m² alan üzerine oturan 50 Öğrenci kapasiteli 2 katlı yatılı hafızlık Kur’an Kursu yaptı ve 5 öğrencide hafızlık belgesini aldı. Personelden isteyenlere İlahiyat Yüksek Okulu düzeyinde arapça kursu verdi. 4-6 yaş grubu kuran kursuna 7 sınıf açtı. Ayrıca Türkiy Diyanet Vakfı’na 2 Cami ile 3 Kuran Kursunun tapusunu aldı. ve 5 yıl boyunca da İmam Hatip Lisesinde Arapça, Hitabet, Tefsir ve Hadis derslerine girdi. Ayrıca menemen de İmam-Hatip Orta Okulu ve Liselerin Koordinatörlüğünü yaptı. 2018 Ağustos ayında Tokat İli Niksar İlçe Müftülüğüne atandı.   evli ve 3 Çocuk babasıdır.

Sayın hocamıza görevinde başarılar diler, başarılarının devamını bekleriz.